הוספה ספרותית

סדרת מפגשי יוצר בבית הספר לאמנויות המילה

ימי רביעי בינואר 19:45-21:00

בהנחיית גלעד מאירי

הכניסה חופשית  לתלמידים ולבוגרים

לאורחים מן החוץ: 30 ש"ח למפגש | 110 ש"ח לסדרה

אחד הפולמוסים המרתקים בראשית הציונות התקיים בין ברל כצנלסון לאברהם שלונסקי, כשהראשון הפך את ה"הוספה הספרותית" של עיתון דבר ל"מוסף לשבתות ומועדים". בעקבות הוויכוח והאמונה העזה בחשיבותו של מוסף ספרותי לעיתון עזב שלונסקי את העיתון והקים את מוסף "תרבות וספרות" בהארץ. 

בסדרה, נפגוש יוצרות ויוצרים שעורכים כמה מטובי המוספים לספרות וכתבי העת הספרותיים בארץ. נכיר את פועלו של עורך מוסף לספרות ונדון במקומו של מוסף כזה בהשפעה התרבותית על קהל הקוראים.

בני ציפר

1.1 בני ציפר - עורך מוסף תרבות וספרות של "הארץ"

בני ציפר, עורך ״תרבות וספרות״ של הארץ ב-35 השנים האחרונות, מנהלו האמנותי של פסטיבל מטולה לשירה בתשע השנים האחרונות, סופר ומתרגם.

״לא תמיד רק האיכות הצרופה אלא שיקולים שונים וסותרים לפעמים הם העומדים לפני עורך מוסף ספרותי בבואו להחליט מה יתפרסם ומה לא יתפרסם״

8.1 שירלי גל - עורכת מוסף הספרים של "ישראל היום"

שירלי גל היא עורכת מוסף הספרים של ישראל היום, ובעברה כתבת במוסף "גלריה" של הארץ ומבקרת במוסף הספרים בעיתון. עסקה באסטרטגיה שיווקית ועבדה במשרדי הפרסום הגדולים בישראל. ספרה, Beast, הפך לרב מכר באמזון.

"ככל שהשיח על ספרות הפך "חשוב" וגבוה, הקהל, אולי, הרגיש שהספרות היא לא לו. היא גבוהה מדיי, חשובה מדיי, ואיפה הוא ואיפה היא. ומכאן הדרך לנטפליקס התקצרה מאוד, אל מרחק הקלקה."

15.1 תמר מרין - עורכת כתב העת "מאזניים"

תמר מרין, סופרת. זוכת פרס ראש הממשלה על יצירתה הספרותית. עורכת ראשית שותפה בכתב העת מאזניים. מרצה לספרות ולכתיבה יוצרת.

"את יודעת משהו, אני חושבת שאנשים כאלה, כמו שכתבת עליהם בספר שלך, אנשים שמחליטים לעסוק בספרות, צריכים לדעת שאין בזה עתיד, את לא חושבת, תמר? אני לא יודעת אם הם שואלים את עצמם אם יש בזה עתיד או אין בזה עתיד, הם פשוט כותבים."

מתוך: "הסופרת מתארחת"/ תמר מרין

22.1 עדי ערמון - עורך מוסף ספרים ב"הארץ"

"מוסף ספרים בעיתון נכתב בראש ובראשונה למען הקורא הסקרן מהשורה, למען הקורא הסביר. הוא לא מיועד רק לפרופסור לספרות ולמומחים, לסופרים ולמשוררים. הוא חייב לדבר בגובה העיניים, בלי ז'רגון, בלי איזמים מיותרים. הוא חייב לנמק והוא חייב לאתגר ואסור לו להתחנף ואסור לו להתנחמד. בעולם שבו כולם מרוצים ומסכימים, הכל שטוח ומשמים. בעולם שבו אין ויכוח, אין תרבות ואין חיים."