מנחה: צילה זן-בר צור
12 מפגשים, ימי שני (החל מתאריך 4/11/24), 21:00-19:00
מקום לשירה, סירקין 5 חיפה [שוק תלפיות]
"הִתְחַלְתִּי לִכְתֹּב שִׁירָה / אַחֲרֵי שֶׁחָצִיתִי אֶת שְׁנָתִי הַתִּשְׁעִים / מֵאָז, בְּכָל יוֹם / יֵשׁ לִי סִבָּה טוֹבָה לִחְיוֹת" שִׁיבָּטָה טוֹיו
בסדנה נצא למסע אישי ופואטי בהשראת יצירות אמנותיות וספרותיות מרחבי הגלובוס. נפגוש סוגות שונות של יצירות על מניפת השירה, מיצב, מיצג, ציור, קליגרפיה, צילום, מחול, קולנוע, ארכיטקטורה ועוד. יצירות המעוררות שיח אישי, חברתי ותרבותי. בהשראת היצירות נכתוב על אירועים וחוויות במסע חיינו.
הסדנה מיועדת לכל מי שמעוניין.ת להכיר את הממשק שבין אמנות-חברה-כתיבה, כוחה של האמנות והשירה כמשאב המחולל תמורות אישיות ו שינויים חברתיים, פוליטיים ומגדריים. בסדנה נצפה באמצעות מצגת ומדיה על מגוון של יצירות אמנותיות ונכתוב בהשראתן. נקרא שירה ונתנסה בסוגות שונות של כתיבה; הייקו, הייבון, טנקה, לאנדיי, מימזיס, קאט אפ, דיפטיך, זרם התודעה. כל מפגש יפתח בכתיבה אינטואטיבית, ילווה במצגת ויכלול תרגול כתיבה, שיח ומשוב. לא נדרש ניסיון קודם.
צילה זן-בר צור היא משוררת וחוקרת תרבויות במרכז אסיה, מלמדת באקדמיה אנתרופולוגיה, מגדר וכתיבה יצירתית, ומנחה טקסי מעבר לנשים בהשראת הנשים השבטיות באפגאניות. פרסמה חמישה ספרי שירה וזכתה בפרס אביב לשירה לשנת 2019.
מנחה: שז
12 מפגשים, ימי רביעי (החל מתאריך 6/11/24), 21:30-19:30
מקום לשירה, סירקין 5 חיפה [שוק תלפיות]
כאשר התודעה עסוקה בטכניקה, האסירים שכלואים בתת-המודע מרשים לעצמם להימלט מהכלא אל הדף. שקר הוא חברו הטוב ביותר של המשורר.ת. אלו הן הנחות היסוד העומדות בבסיס הסדנה. לכן מטרתנו בה היא לעשות "הפוך על הפוך" – בכל ההיסוס או החוצפה, הכאב או ההנאה שנצליח לנכס לעצמנו.
בין השאר ננסה להשתחרר מה"אני" המוכר לנו, נאפשר ל"מבריחי גבולות" מהמחוזות הסמויים שבנפשנו להסתנן אל הדף, נרשה לעצמנו להתנסות בכתיבה מזוייפת, מלאכותית וטפשית וננסה להיכנס אל מתחת לעורם של האחרים שבחיינו ולהפוך להיות הם. במהלך כל מפגש המשתתפים יכתבו, יקראו טקסטים שלהם, ויקבלו משוב של המנחה ושל חברי הקבוצה.
שז היא משוררת, סופרת, מחזאית, יוצרת מוזיקה ושרה, כלת פרס רון אדלר לשירה, פרס ראש הממשלה לספרות ופרסים נוספים. מנחה סדנאות כתיבה מזה 25 שנה לאוכלוסיות שונות ועורכת שירה. אני מאמינה: * "האמנות מתפתחת במקום מקלט" (גתה) * לכל אדם טביעות אצבע משלו, ועלי לעזור לו להביא אותן אל הדף באופן היהלומי ביותר שניתן.
מנחה: רון דהן
12 מפגשים, ימי שלישי (החל מתאריך 5.11.24), 21:30-19:30
מקום לשירה, סירקין 5, חיפה [שוק תלפיות]
כיצד מתחילים לכתוב? במובנים מסוימים, תהליך הכתיבה המשמעותי נעשה עוד לפני המילה הראשונה. הוא נעשה תוך כדי קריאת טקסטים, תכנון העלילה, חידוד האמירה והמהלך הפואטי. במשך 14 מפגשי הקורס נקרא, נחשוב, נתכנן ונסער וגם נכתוב ונתנסה בצורה חופשית ומשוחררת. בכל מפגש יהיה מקום לקריאה ולדיון בטקסטים וגם לתרגילי כתיבה ולמשוב. לא נדרש ניסיון קודם.
רון דהן הוא משורר, סופר ועורך, ממייסדי הוצאת אינדיבוק. הוציא לאור חמישה ספרי פרוזה (ביניהם: "לראות לויתן", "בעל חיים", "נדידת הדיונות באפריקה") וארבעה קבצי שירה, וערך את "מתעוררים – גברים מדברים מיניות".
מתוך משובי הסדנה: "רון היה מנחה נפלא. אינטליגנטי, חד, מלא תשוקה מדבקת ובמקביל ומבלי לגרוע מזה הוא היה אנושי ויצר אווירה מקבלת שבתוכה אפשר היה לחשוב וליצור. למדתי המון גם מהאופן המכבד והעמוק שבו רון החזיק את הקבוצה ואפשר לקולות מגוונים להתקיים מבלי שתהיה הצפה של תכנים."
מנחה: עילי ראונר
12 מפגשים, ימי שישי (החל מתאריך 8.11.24), 11:15-9:15
מקום לשירה, סירקין 5, חיפה [שוק תלפיות]
להיות עם הפנים אל הסוף, מציע הפילוסוף היידגר, אולי אפשר כך להגדיר את קיומו של האדם. עם הפנים אל הסוף, ננסה לחשוב על הדימוי הזה במובן הרחב: עם הפנים אל הגבול, אל הקצה, אל אזורי הקצה של היצירה. הסוף אינו רק המוות (סופו המוחלט של האדם), אלא גם הרצון להגיע ולחוות את מה שאי אפשר לחוות, סיכון מקולל והזדמנות מבורכת (אם לא בפועל, בדמיון; ואם לא בדמיון, אולי ביצירה ובכתיבה).
בכל יצירה בעלת ערך אפשר למצוא רגע חזק שבה הכתיבה מגיעה אל קיצה, הספרות חותרת אל סוף העולם (במעבר לעולם האחר), אל קצה היכולת האנושית (הסבל או העונג), אל קצה האפשרות לחשוב או להביע; אל הקצה כתכלית שבה מתגלות המהויות עצמן. אזורי הגבול האלה, ההשקה המוזרה בין היפה והנורא, הם גם פתיחה – לחוש בכל תוקף את זמן החיים. ולשאול על הקשר שבין זמן החיים לדחף הכתיבה או לתכליתה.
המפגשים בסדנה יערכו בשלושה שלבים עיקריים: ראשית, נפתח בשיחה, הרצאה וקריאה משותפת של סיפור או עמודים אחדים מתוך יצירה ארוכה. בהמשך, נקדיש זמן לכתיבה במפגש עצמו או לעבודת כתיבה אחרת של המשתתפים. ולבסוף, נקרא ונשוחח על התרגילים.